A week without red meet 

Eller nästan i alla fall, det blev 6 dagar, och väldigt lite på den sjunde dagen. 

Ett av mina mål inför hösten var att äta mindre kött, både för miljön och hälsans skull. Jag kan glatt berätta att vi numera äter väldigt lite rött kött i detta hus. Fisk och kyckling äter vi fortfarande, och tjejerna äter det som serveras i skolan vilket innebär kött vissa dagar. Vad mannen äter till lunch håller jag inte koll på men antar att en del kött slinker ner. 

Så här såg veckan ut för mig: 

Måndag: Lunch ute, sallad och fisk. Middag: vegetarisk linsgryta 

Tisdag: Lunch, sallad med quinoa. Middag: quinoa Nuggets 

Onsdag: Lunchute, thai kyckling. Middag: lax i ugn med spenat och parmesan 

Torsdag: Lunch, quinoa Nuggetsrester. Middag: laxrester 

Fredag: Lunch, sallad med ris och stekt zucchini och paprika. Middag tacos med kycklingfärs

Lördag: Lunch, kyckling i ugn och potatis- och butternutmos. Middag: sallad med lite av allt möjligt som fanns i kylskåpet, barnen åt pasta med pesto. 

Söndag: Lunch, svenskt julbord inklusive 2 köttbullar och en skiva skinka. Middag: kycklingrester, bulgur och sallad

Långt från vegetariskt men nästa steg blir att byta ut en del kycklingrätter mot vegetariska eller fisk. Tycker i alla fall att det går i rätt riktning och kött verkar ingen sakna här hemma. 

Hur ser det ut hemma hos er? 

   
  

Or almost a week, 6 days and on the 7th I ate very little. 

One of my goals for this autumn was to eat (and cook) less red meat and I’m very happy to write that we now eat very little red meat in this house. We still eat fish and chicken and the girls eat what’s served in school which includes meat some days. I don’t keep track of what the husband eats for lunch but I imagine it includes meat some days. 

This is what this week looked like for me: 

Monday: lunch out with a friend, salad and fish. Dinner vegetarian lentils stew. 

Tuesday: lunch, salad with quinoa. Dinner, quinoa nuggets. 

Wednesday: lunch out with friends, chicken Thai stew. Dinner, salmon in the oven with spinach and Parmesan 

Thursday: lunch, quinoa nuggets left overs. Dinner, salmon left overs 

Friday: salad with rice and fried zucchini and pepper. Dinner, chicken tacos 

Saturday: roasted chicken with lemon and herbs, mashed potatoes and butternut. Dinner, kids had pasta with pesto while we had a salad with any  kind of veggie left in the fridge. 

Sunday: Swedish Christmas lunch which included two meatballs and a slice of ham. Dinner: left over chicken with salad and bulgur. 

Far from vegetarian but a step in the right direction. Next goal is to replace some of the chicken with more vegetarian dishes. I’m glad we have come this far and no one seems miss meat in this house. 

What do you eat a normal week? 

14 thoughts on “A week without red meet 

  1. narmasthjartat says:

    Fin bloggen är! Hade lite svårt att hitta kommentarsfältet först, men det var (förhoppningsvis;) en engångsgrej.
    Själv är jag vegetarian sedan jag var 18 år men jag lever ihop med en köttälskande och matlagningstokig man. Han gör kött till barnen, aldrig jag. För min del är det förstås aldrig svårt att leva en vecka utan kött men hela familjen äter ganska lite kött eftersom jag kompenserar med min extremism (hehe). Jag har inget emot att det äts lite kött hemma, men skulle det vara varje dag så skulle jag nog protestera. Det är ju om inte annat praktiskt att alla äter samma mat så även I lagar vego då och då. Ibland helvegetariskt, med groddar och bönröror som bas till biffar och så. Men jag äter mycket fisk, så det blir ofta det som proteinkälla till barnen.

    Like

    • expatlisa says:

      Tack! Låter som om det funkar bra hemma hos er. För mig har det mest handlat om att bryta en vana att inte bara köra på med köttfärssås, carne con salsa, lövbiff etc Inte så mycket för smakens skull för egen del men vanan i att handla och laga det. Är glad att vi är på rätt väg! Kommer nog bli kött vid speciella tillfällen framöver men som vardagsmat ska det bort. Kanske blir man inte alls sugen ju mindre man äter? Återstår att se 🙂 fisk älskar vi och har ju väldigt bra utbud här!

      Like

  2. BackstageiMammalivet says:

    Kul att du kommit igång! Jag mår så himla mycket bättre i magen/tarmarna, har mer energi och känner mig lättare sen jag äter mest vegetariskt.

    Det tar ju ett tag att finna nya rätter som alla i familjer tycker om så ta det sakta, testa dig fram. Har du kollat min pinterest? https://se.pinterest.com/designbella/plant-based-clean-eating/
    Vet inte om man måste vara med men där har jag samlat massor med recept. Nu senast är jag inne på testa en vegetarisk tangine (marrokansk kikärtsgryta). Jag älskar varm mättande vegomat, speciellt på vintern så vegetarisk lasagne, chili sin carne, panang curry, ratatouille, pasta med olika såser, sen lagar jag ofta “grönsakssoppa” med potatis, broccoli, spenat, purjolök etc. I helgen blev jag bjuden på grön ärtsoppa (lök, frysta ärtor, grädde, salt, peppar, buljongtärning).

    Kul att läsa en veckomeny, inspirerande!!!

    Jag äter äter nästan bara vegetarisk mat nu, fisk nån dag per vecka.

    Kul att läsa även om Emmas familj vanor. Dani äter vanlig mat på förskolan och han äter även köttbullar, korv hemma en del dagar då han vägrar mina soppor/grytor tyvärr.

    Like

    • expatlisa says:

      Klickade precis in och det verkar som om jag kan läsa även om jag inte har Pinterest själv, så tack för tipset! Har gjort en väldigt god vegolasagne med en kompis när hon var här. Väldigt gott men tyvärr inget som tjejerna äter. Ska självklar försöka igen men mycket tid att lägga ner när tjejerna inte äter. Detta projekt är lika mycket för dem som för mig. Vill att det ska vara helt naturligt för dem att äta måltider utan kött. Ikväll blev det broccoli/morotsbiffar, hemmasnickrad variant men nja… Ingen höjdare! Men Amaya åt utan att klaga, antagligen för att hon fick vara med och laga.
      Vi provar vidare! Kram

      Like

  3. ekomammaistan says:

    Heja!

    Vi äter som du kanske vet inte kött alls, men fisk och det funkar bra för oss. De gånger jag funderar över våra matvanor är egentligen bara när vi äter med andra (som äter kött) och vi blir de “udda”. Antingen att vi då får en annan måltid eller att det suckas över att “vad ska vi laga nu då som ni kan äta”. Och de gångerna som alla barn har fått korv istället för vuxenmaten men det har glömts köpas vegvariant till våra barn…

    Like

    • expatlisa says:

      Tack! 🙂 förstår att det kan kännas bökigt. Att liksom behöva påminna. Vi har kompisar som är vegetarianer och de är ofta med i vårt stora gäng som åker på semester. Där löser det sig så att vi generellt äter mycket grönsaker i alla dess former så det räcker som måltid till dem även om det serveras kött också. En kompis som nyligen bodde hos oss i några veckor äter även fisk så där blev det lite lättare för en orutinerad som jag 😉
      Är verkligen inte för specialmat till barnen och måste vara snäppet värre för er.

      Like

  4. Karro says:

    Vi bor ju i ett land med färska grönsaker året om och här lagas många rätter med bönor, linser och ärtor så det har kommit naturligt att vi äter två dagar i veckan sån typ av mat. Sen lagar jag fisk eller annan “havsmat” (vad säger man på svenska?) Och sist brukar det bli kyckling, kanin eller något med färs. Om söndagen blir det familjemiddag hos svärmor och garanterat kött. Det finns så många rätter med grönsaker och annat att laga så jag förstår inte varför man ska äta kött å kött. Barnen har lärt sig prova o äta det mesta. Ha en bra dag!!!

    Like

    • expatlisa says:

      Låter härligt och nåt jag verkligen gillar med livet här – att det finns så mycket närproducerade frukt och grönsaker. Gör det dessutom lättare att äta efter säsong. Gillar också att barnen vänjer sig vid att äta all typ av mat. Kram

      Like

  5. Anna (Sthlm/Bxl) says:

    Peter och jag äter kött men inte varje dag i veckan och vi skulle kunna dra ner det mer. Jag äter nästan aldrig kött till lunch. Jag tror det är svårare med barnen för de ratar verkligen falafel och andra vegetariska alternativ. Så det är lite svårare. Men visst, de skulle nästan kunna leva på pasta och det är ju vego ha ha. Jag ska iaf prova quinoa-nuggets,

    Like

  6. expatlisa says:

    Pastasåser går ju att fixa massa olika som är vegetariska! Då saknar verkligen inte mina kött. Snabb middagar för oss har även blivit quesadillas med ost och sen en massa olika råa grönsaker vid sidan om. Eller pasta med pesto och parmesan – och grönsaker vid sidan om – barnen äter massor!!
    Grytor kanske kan funka? Med extra mycket av de grönsakerna de gillar?

    Like

  7. Ellinor says:

    Jag är ju själv vegetarian så här hemma lagar vi till 98% vegetariskt. Är väldigt tacksam för att det funkar så bra och att min sambo inte har någonting emot att äta vegetariskt. Ibland får han några av mammas köttbullar att ha i “reserv” i kylen och om vi äter ute väljer han nästan alltid kött eller fisk.
    Tycker inte man behöver dra någonting till det yttersta utan hitta den väg som passar en själv och ens vardag.

    Like

    • expatlisa says:

      Vad skönt att det fungerar så bra även om din sambo inte är vegetarian. Jag är bara glad att vi är på rätt väg och att det inte längre är en automatik att köpa kött. 🙂 kul att se dig här på bloggen igen!

      Like

Leave a reply to expatlisa Cancel reply