School uniform

En helt ny värld har öppnats i och med att barnen börjat privat förskola i Spanien. Skoluniformens värld. Eller, skolkläder kanske passar bättre? För de ska inte bäras varje dag utan enligt veckoschema och när de har utflykter. Det härliga i detta är att barnen ska ha skolans kläder på olika dagar. 

Detta är alltså vad som gäller måndag, torsdag och fredag för Ainhoa och onsdag, torsdag och fredag för Amaya. 

  
Utöver detta ska de ha något som kallas “bata” över kläderna varje dag i förskolan. Det har tagit mig ungefär en vecka att förstå vad en bata är och när den används. De har den för att skydda kläderna… Och målar de så har de en av pappas utslitna t-shirts utanför denna bata. Så tre lager med andra ord… Ja ni, detta verkar helt logiskt för alla utom mig och andra utländska föräldrar. Så här ser den ut, varken praktisk, skön eller fin om ni frågar mig. 

  
På måndag är det “batapremiär”. Ska bli spännande att se hur det går. Får hoppas på att de följer strömmen tar på sig den…  

En Anna oförståelig sak. Ainhoa måste ha en haklapp med sig som jag köpt genom skolan. Och Amaya en liten handduk som jag klarat av att fixa själv, nån måtta får det vara. Dessa två måste ligga i en speciell påse, i samma material som den omtalade batan, i deras ryggsäck. Har fortfarande inte förstått varför denna påse behövs och kommer säkert aldrig göra. De  skickas dessutom hem för tvätt varje eftermiddag….  Antar att detta bara är en försmak av vad som komma skall i framtiden. 

I’m entering a new world. The world of school uniforms. Or school clothes maybe as they are not to be used every day but depending on the weekly schedule… And to make it all a bit more complicated the girls are not supposed to wear their school outfits on the same day. On the first pic above you can see what Ainhoa is supposed to wear Monday, Thursday and Friday and Amaya on Wednesday, Thursday and Friday. 

In addition to that, they’ll use something called a “bata”. Took me over a week to understand what a bata is…It’s to be used on top of their normal clothes as a kind of protection. Everyday. But when they paint they’ll have one of dads worn out t-shirts on top of the bata. So three layers… This seems logical to everyone except the confused expat parents. You can see it above. Neither practical or comfy if you ask me. 

Monday is the bata premier, fingers crossed they’ll fall for the group pressure and put it on without protests. 

Something else totally incomprehensible.. Ainhoa has to bring a bib everyday and I bought it from school. Amaya has to bring a small towel and that one I managed to get myself, quand meme.. And these need to go in a small bag, bought from school of course, and in the backpack. Both are sent back home to be washed, everyday. Not sure I will eve understand the need for the little bags… 

Advertisements

14 thoughts on “School uniform

 1. Carina says:

  För några år sen tog jag hand om en 4-årig flicka i Madrid. Hon gick i privatskola, och hade oftast uniform bestående av kjol, strumpbyxor, pikéskjorta, fintröja och svarta skor. De dagar de hade gymnastik, skulle hon ha skolans gympauniform. På rasterna hade de bata/baby på sig, och den hade alltid fickorna fulla med sand då hon kom hem 🙂

  Like

 2. Bella says:

  Måste de tvättas varje dag? När Dani var runt ett år köpte jag en Bata i plast från babybjörn, tänkte han kunde ha den när han målade etc men han totalvägrade… He he!

  Ja, ska bli spännande att se hur du känner för det här med skoluniform. Jag har svårast för när flickorna är tvungna att ha kjol, pojkarna kortbyxor även på vintern. Att det är könsbestämt! Måste de ha lackskor?

  Kläderna ser ju iallafall mjuka och lekvänliga ut, inte skjorta/blus. Om än vita??? Dani äger nästan inga vita eller ljusa kläder alls för tycker de ser så fula, smutsiga ut direkt. Vill inte bleka med klorin eller vad de nu använder i Spanien.

  Ja, kul ska det bli att läsa om kulturkrockar och dina intryck. Är svärföräldrarna glada att ni bor i Spanien?

  Like

  • expatlisa says:

   Jag vet inte… Kommer inte tvätta om det inte är smutsigt! Inga speciella skor här och mjuka könsneutrala kläder så inga problem med det! Men precis, vita… Tror jag kommer behöva köpa på mig några stycken.
   Svärföräldrarna är väldigt glada och älskar stället. Svärmor hade aldrig ens varit i Barcelona innan…

   Like

 3. Isabelle says:

  Tycker på sätt och vis att skoluniform är rätt praktiskt i förskoleåldern. Men tonåringar tror jag inte gillar det? Jag hade uniform till gympan men det var bara en T-shirt som var obligatorisk och färgen på shortsen. Handduk är väl till efter maten för att spara på kostnaden för tvätt eller engångsservetter? Eller? Men åh vad jag tycker att svensk förskola är bäst och maternelle ganska otäckt. Militärdisciplin och skriva upp de bästa fyraåringarna på tavlan… De som kan skriva och räkna… Alltid barnen som är födda i januari. När fröken ringer i en liten klocka ska barnen stå som statyer. Om man vill prata måste man räcka upp handen. Blä…. Ja och så detaljen med 30 barn och en fröken i ett litet klassrum. Blä.

  Like

  • expatlisa says:

   Jättebra att de spar på engångsservetter, undrar bara varför den måsta vara i speciell påse och skickas hem varje dag…
   Jag är väldigt nöjd med förskolan och planen för 4 åringen. Ingen militärdisciplin men ändå mer struktur och lärande under lek än vad jag sett i Sverige. Ingen tävlingskänsla alls och underbar “fröken”. De är 20 med en lärare som alltid är där och alltid en extra beroende på “ämne”. Är det engelska som gäller så är den engelska fröken där, de har gympa, musik, bild, filosofi 🙂 allt med lek för att lära.

   Like

   • Isabelle says:

    Vad skönt. Jag tror nog att Spanien är lite snällare? Crèche i Paris var ok. Men maternelle tycker jag inte alls om. Maîtresse som mitt barn har nu är jättesträng. Och efter en vecka finns det redan fyra tavlor med de barn som presterar bäst i alfabetet, räkning, muntlig berättelse…. Dessutom blandas klasserna varje år så nya kompisar och ny maîtresse. Jag får lite ont i magen ibland när jag hämtar. Tycker det kunde vara bättre. Tycker skolan i Sverige kanske har låga krav men förskolan tyckte jag om. Här är kraven för höga för tidigt, fokus på skrivstil, för stora klasser tycker jag. Lite besviken på Frankrikes skolsystem jämfört England Tyskland Sverige….

    Like

   • expatlisa says:

    Vad trist att känna så! Jag som är värsta mesen hade aldrig klarat att lämna mina med någon sträng.. Har också lite svårt för det franska systemet och elitismen. Tyskland kan jag däremot inte så mycket om. Här hoppas vi på brittisk skola i framtiden då katalansk inte känns som ett alternativ.

    Like

   • Isabelle says:

    mmm. det kunde ju vara värre. och det kommer säkert funka okej. vi är inte oroliga. bara vet att det kunde vara bättre. men till bebis 2 kanske vi väljer privatskola. jag ville det nu med men kände att en smidig vardag med mer familjetid var viktigt för oss alla… 250 meter till skolan är ljuvligt. men jaaa denna veckan tappade de bort min unge inne i skolan tvâ dagar i rad… man ba eeeh “c’est pas grave”…

    Like

 4. Anna C says:

  Kanske inte lika charmigt som de Engelska skoluniformerna. Med kavaj och finbyxor ( kanske inte så praktiska?) Men Gud vad jag skulle vilja ha skoluniform. Skulle spara massor av tid (och tjafs) varje morgon.

  Like

 5. Karin says:

  Jag tycker att det är kanon med “skoluniformen” som Ella har – enfärgad tröja med skolans emblem på, vit på fredagar och vid speciella tillfällen. Aldrig något snack om kläder. Man kan köpa tröjor själv och lämna in dem för att få emblemet på eller så köper man dem på speciella affärer klara för en ganska billig peng. För frukosten har de också en handduk, fast inget behov av att tvätta dagligen eller köpa från skolan. Varför ska de inte ha “uniformen” varje dag, har du listat ut det??

  Like

  • expatlisa says:

   Ja det låter som en perfekt lösning! Har inte frågat… Kanske en kostnadsfråga? Många verkar klaga på att det är dyrt att köpa skolkläder… Fast då behöver de ju inte lika mycket andra kläder tänker jag

   Like

 6. Jenny says:

  Åh, vilka minnen! Vi bodde i Barcelona många år och min dotter gick på dagis där. Ställde mig också samma frågor, handduken, haklappen i tyg, (fick inte vara sån man kan skölja av i plast) och påsen i samma tyg som batan. Batan har vi ändå haft mycket nytta av hemma också när de målar etc. Intressant blogg, hoppas ni kommer trivas.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s